MOL csapat Tenisz Blog

Babos Csaba: A tenisz lelki játék, folyamatosan változni kell

2013.07.22. 16:30 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

timi_adidas.jpgBabos Tímea az elmúlt héten a Balatonnál pihent nővérével. Rá is fért a pihenés a legmagasabban jegyzett magyar teniszezőre, hiszen az elmúlt hetekben, hónapokban számos versenyen vett részt, melyek közül a wimbledoni és a budapesti torna emelkedett ki. Az elmúlt versenyeket értékeltük Babos Csabával, Timi édesapjával és edzőjével.

„Nem sikerült rosszul a salakos szezon eleje, jó meccseket játszott Timi, jól is ment, ennek ellenére a Roland Garros nem sikerült. Ez aztán annyira megbénította, hogy ez rányomta a bélyegét a füves pályás szezonra is. Hiába ment neki nagyon jól edzésen, a meccseken ez nem jött ki” – mondta Csaba.

Véleménye szerint ez leginkább Wimbledonban a francia Johansson ellen jött ki leginkább, amikor hiába vezetett Timi az első szettben 5:1-re, túl óvatos volt nem volt elég agresszív, érthetetlen módon elkezdett bizonytalankodni, így ellenfele fordítani tudott.

„A tenisz lelki játék. Kevés, hogy jó vagy, folyamatosan változni kell. Timi tavaly ismeretlenül robbant be a világ tenisz elitjébe. Nem készültek belőle, nem ismerték. Mostanra ez megváltozott. Ismerik a gyengéit, tudják, mik az erősségei ezt igyekeznek beépíteni a taktikába, ha játszanak ellene” – mondta Csaba arról, mennyit változott a Timi megítélése a tavalyi év óta.

Ugyanakkor az sem jó, hogy Timi mihamarabb vissza akar kerülni oda ahol tavaly volt, és ezzel nagy nyomást tesz magára, amitől sokszor görcsössé válik. Éppen ezért az előre eltervezett versenynaptárat átalakították, és néhány versenyt (Baku, Bad Gastein) kihagynak.

„Erre elsősorban azért volt szükség, hogy Timi kipihenje magát, aztán egy rövid alapozást követően kisebb versenyeken építsük vissza az igazi nyerő játékát. Talán ezeken a versenyeken több lehetőség lesz rá, több meccset tud játszani és versenyhelyzetben próbálhatja ki azokat a játékelemeket, taktikai variációkat, amelyek leginkább illenek az egyéniségéhez”.

„A budapesti versenyen két fordulóban is a mérhetetlen küzdőszellem dominált inkább, mint a jó játék. A Halep elleni meccsen az első szett nagy részében nagyon magas színvonalon játszott és uralta a meccset. Sajnos a szett vége nem sikerült úgy, ahogy reméltük a szettlabdáknál. De az addig mutatott játék reményt keltő, ezt kell kitolni két, de akar három szett hosszúságúra” – értékelte Csaba lányának a budapesti versenyen nyújtott teljesítményét.

„A US Openig kisebb versenyeken indul, hogy az év utolsó GS-versenyére megfelelő önbizalma legyen. Jelenleg nem ott áll a világranglistán ahol a valós tudása alapján kellene, ahol valójában állhatna. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy idén nyert három WTA tornát párosban, háromszor volt negyeddöntős egyéniben és vert Top 20-as játékost is” – mondta az édesapa.

Csaba szerint ez azért is nagy szó, mert a tenisz a legnépszerűbb egyéni játék a világon és a WTA tornákon olyan hatalmas pénzek mozognak, hogy örülni kell, hogy egyáltalán ott lehetünk. Ha Timinek meglesz a megfelelő rutinja, akkor meglesz az a fokú türelme is, amelyik ahhoz kell, hogy az éles szituációkban jól döntsön.

„Mint az MTK vezetőedzője várnám azokat a nagy tudású szakembereket, akik mindig kritizálnak. Ha Timi nagy versenyen indul az a baj miért nem kicsin, ha kis versenyen az a baj, miért nem nagyobb tornán szerepel. Várnám őket ide hozzánk, hogy jöjjenek le és mutassák már meg nekem, hogy miként kell egy tehetséges gyerekből élversenyzőt csinálni” – mondta Csaba azokról, akik az elmúlt időben csak kritikájukkal „segítették” Timi előrehaladását. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-tenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr545418619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása