MOL csapat Tenisz Blog

Babos Timi minden idők legerősebb olimpiai tornáján szerepelhet

2012.07.20. 16:27 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

baboskép.jpgAz elmúlt hét legörömtelibb magyar tenisz híre, hogy Babos Tímea a román Monica Niculescu visszalépése következtében, a páros mellett egyesben is indulhat a július 27-én rajtoló londoni olimpia tenisztornáján. Timi egész évben remekül szerepelt fejlődése töretlennek mutatkozott, így azt lehet mondani, megérdemelte, hogy megkapja a lehetőséget kedvenc pályáján a bizonyításra.

Így alig azután, hogy véget ért az év legjelentősebb füves pályás versenye a wimbledoni tenisztorna, a teniszvilág figyelme ismét az All England Club pályáira irányul. Hiszen itt rendezik az ötkarikás játékok teniszversenyeit. London 1908 és 1948 után harmadik alkalommal ad helyt nyári olimpiának, de ez lesz az első alkalom, amikor az All England Clubban rendezik a teniszversenyeket.

A tenisz 1896 és 1924 között olimpiai sportág volt, így 1948-ban nem is volt a programon, míg 1908-ban a Worple Road-on voltak a teniszversenyek küzdelmei. A sportág hosszú kihagyás után csak az 1988-as szöuli olimpián került fel újra programra. Idén öt versenyszámban avatnak olimpiai bajnokot, az 1924-es játékok óta először vegyes párosban is. A versenyeken 86 férfi és 86 női sportoló vesz részt.

A wimbledoni tenisztornával szemben jelentős változás, hogy az olimpiára felfüggesztik a tenisz szentély hagyományos öltözködési szabályait. Az olimpia alatt a szokásos fehér helyett sokkal színesebb lehet a játékosok ruházata. A volt világelső, háromszoros olimpiai bajnok Venus Williams szinte azonnal jelezte, hogy örömmel visel majd az amerikai zászlóra utaló, vörös-fehér-kék öltözéket az All England Clubban.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) hivatalos adatai szerint az ötkarikás játékokon 45 ország résztvevői szerepelnek majd. A négy évvel korábbi torna négy aranyérmese közül kettő ismét részt vesz, a férfi egyesben diadalmaskodó spanyol Rafael Nadal, sérülés miatt visszalépett, ám a férfi párosban győztes svájci Roger Federer, Stanislas Warrinka, illetve a női párosban diadalmaskodó Williams nővérek rajthoz állnak. Csak a női egyes győztese, az orosz Elene Gyementyijeva nem lesz ott, mert ő időközben visszavonult.

Sokak szerint ez lesz minden idők legerősebb olimpiai mezőnye, hiszen mindjét nemnél a Top 20-as játékosok közül 19 részt vesz a tornán, a kivételt a férfiaknál az amerikai Mardy Fish, míg a nőknél a francia Marion Bartoli jelenti.

A nőknél és a férfiaknál is 64 játékos áll rajthoz az egyéniben, míg a párosoknál 32-32 csapat indul. ITF President Francesco Ricci Bitti said: “We are delighted to see the strongest ever field in the history of the Olympic Tennis Event."Nagyon örülünk, hogy ilyen erős mezőny jött össze az olimpiai tenisztornák történetében. A sportág 1988-as visszatérése óta folyamatosan nőtt a jelentősége és a jelenlegi generáció képviselői jól átlátják, mekkora lehetőség az országukat képviselni egy ilyen eseményen” – mondta a verseny jelentőségéről Francesco Ricci Bitti az ITF olasz elnöke.

1988 óta egyébként korszak valamennyi klasszisa részt vett olimpián, így Stefan Edberg, Boris Becker, Andre Agassi, Goran Ivanisevic, Roger Federer, Rafael Nadal, Steffi Graf, Gabriela Sabatini, Arantxa Sanchez Vicario, és a Williams testvérek is büszkélkedhetnek olimpiai éremmel.  

A londoni tenisztorna július 28-án kezdődik és a tervek szerint – melyet az időjárás viszontagságai gátolhatnak meg – augusztus 4-én rendezik a női egyes döntőjét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-tenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr224667932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása