MOL csapat Tenisz Blog

Babos Timinek nehéz lesz az idei évét felülmúlnia

2010.12.28. 21:49 | MolCsapatTenisz | Szólj hozzá!

Nehéz Babos Tímeáról úgy írni éves összegzést, hogy az ember ne használjon sorozatosan felsőfokú jelzőket. A fiatal magyar teniszező idén döntőt játszott a négy legrangosabb Grand Slam versenyen, és ezek közül hármat meg is nyert.

Nem jó előjelekkel várta idei első versenyén az 1-es kategóriás traralgoni tornán – az Australian Open felvezető versenyén - a döntőt, ugyanis meghúzódott a nyaka, ami kétségessé tette a döntőben való szereplését is. A fináléban aztán nem volt semmi gond, a 6. kiemelt japán Isizut alig több mint egy óra alatt 6:2, 6:3-ra legyőzve, megszerezve idei első tornagyőzelmét.

Az Australian Openen aztán az egyesben nem sikerült átmentenie formáját, hiába volt az első helyen kiemelve, szetthátrányát még kiegyenlítette a cseh Pliskovával szemben, a döntő játszmában – két és félórás csata végén - kikapott.

Párosban aztán nem volt megállás, egészen a döntőig menetelt a kanadai Gabrila Dabrowskival, ott azonban a szlovák Jana Cepelova, Chantal Skamlova duó 64 perc alatt 7:6, 6:2-re nyert ellenük.

Májusban tovább folytatta remeklését a világranglistán akkor még csak 509. magyar teniszező, a prágai, 50 ezer dolláros Challenger-tornán például azt az orosz Jelena Bovinát győzte le 7:5, 7:6(3)-ra, aki korábban a 14. is volt, jelenleg a 174. helyen állt. Ugyanezen torna nyolcaddöntőjében közel állt az újabb bravúrhoz, de hiába egyenlített majd vezetett 5:0-ra a világranglistán 112. helyen álló szlovén Masa Zec Peskiric ellen, elfáradt és elbukta a meccset.

A francia nyílt teniszbajnokság egyes juniorversenyében ötödik kiemeltként hamar búcsúzott, a spanyol Maria-Teresa Torro-Flortól kapott ki három játszmában. Párosban azonban az amerikai Sloane Stephens oldalán megállíthatatlanok voltak, és a döntőben két könnyed játszmában, alig 64 perc alatt verték 6:2, 6:3 arányban a spanyol Arruabarrena-Vecino, Torro-Flor kettőst.

A Roland Garros és Wimbledon közti rövid időben a budapesti 25 ezer dollár összdíjazású, salakpályás tornán vett részt, ahol egészen a döntőig menetelt, ott azonban három játszmában kikapott a francia Mathilde Johanssontól.

Wimbledonban éppen páros partnere, az amerikai Sloane Stephens búcsúztatta a nyolcaddöntőben. Az 1 óra 48 percig tartó összecsapáson, a 16 esztendős Babosnak 5:2-es vezetésénél meccslabdája volt, ám a lecsapást elrontotta, majd riválisa fokozatosan ledolgozta hátrányát, és megnyerte a mérkőzést.

Ez azonban nem rontotta el kettejük kapcsolatát, hiszen a negyedik helyen kiemelt kettős ismét a döntőig meneteltek, ahol az első helyre rangsorolt Irina Kromacseva, Elina Szvitolina orosz, ukrán párost szetthátrányból verték és aratták idei második Grand Slam győzelmüket.

Az augusztusi szingapúri ifjúsági olimpián egyesben és párosban is elődöntőt játszott, sajnos azonban mindkettőt elbukta. Egyesben a negyedik, párosban a harmadik helyen végzett. Ennek ellenére a következő hónaptól ő vezette a juniorok világranglistáját.

Az év ezen szakaszáig, Timi nyolc juniorversenyen indult, az ausztráliai Taralgonban nyert, Londonban elődöntős volt. A felnőttek között Edinburgh-ban tízezres, Wokingban 25 ezres ITF-tornát nyert meg, a június elejei, budapesti viadalon a döntőig jutott. Több mint 200 helyet javított és a felnőttek között a 331. helyen állt.

Ezek után meglepő volt, hogy a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokságon már a második fordulóban búcsúzott az orosz Julija Putyinceva ellenében. De megint ott volt búfelejtőnek a páros, melyben Stephensszel ismét az első helyen végeztek.

Ezúttal azonban nem volt szoros a döntő, melyet Babosék játék nélkül nyertek meg. A finálét ugyanis a belga An-Sophie Mestach hasizomsérülése miatt a rivális kettős játék nélkül feladta. Az eset érdekessége, hogy Mestach volt Timi párja Szingapúrban az ifjúsági olimpián, ahol bronzérmesek lettek.

Az évet Ausztráliában zárta a magyar teniszező, ahol egy hathetes edzőtáborozáson vett részt. Emellett öt tornán is indult – már a felnőttek között -, és amíg az első kettőn hamar búcsúzott, az utolsó 25 ezer dollár összdíjazású bendigói keménypályás tornán egyesben és párosban is diadalmaskodni tudott.

Ez volt az utolsó éve a juniorok között, melyet méltóképpen fejezett be. Ha a felnőttek között idei sikereinek csak töredékét hozza, minden idők legjobb magyar női teniszezője lehet belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-tenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr712544961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása