MOL csapat Tenisz Blog

Babos Timi Izraelben kezdi a szezont

2011.02.01. 20:02 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A tavalyi év legeredményesebb női teniszezője idei első versenyén a FED Kupában Lettország, Hollandia és Románia ellen vezetheti sikerre a magyar női teniszválogatottat.

Babos Tímea idei első nemzetközi versenye Izraelben lesz, ahol a FED Kupa Euro-afrikai zóna I. csoportjában, szerdától szombatig lép pályára. Az Arn Gréta, Jani Réka, Babos Tímea, Marosi Katalin összeállítású válogatott szerdán Lettországgal, csütörtökön Hollandiával, pénteken pedig a négyes legerősebb együttesével, Romániával játszik Eilatban.

Az összecsapásokat kemény pályán, szabadban bonyolítják le, a délelőtti mérkőzések 10, a délutániak pedig 16 órakor kezdődnek. A négy csoportgyőztes szombati rájátszásában dől el, melyik két együttes küzdhet meg április 16-17-én a Világcsoport II-be való feljutásért.

De pontosan mi is az a FED Kupa?

A sportág első nemzetközi jellegű női csapatversenye, hasonló, mint a férfiaknál a Davis-kupa. A sorozat már 75 éves, hiszen az első ilyen versenyt 1936-ban, a Nemzetközi Tenisz Szövetség megalakulásának 50. évfordulója alkalmából rendezték.

Az ötlet maga egy amerikai teniszezőé, Hazel Hotchkiss Wightmané volt. Ő egy csapatbajnokságot akart, de ezt az ötletét hamar elvetették, helyette az Egyesül Államok és Nagy Britannia csapata mérkőzött meg minden évben. Végül 1962-ben egy Amerikában élő brit, Mary Hardwick Hare ámogatásáról biztosította az ITF-et, amennyiben a szövetség kiír egy évente megrendezendő női csapatbajnokságot, ahol a játékosok egy hét alatt megmérkőzhetnek egymással.

Ezzel végül 40 évvel Wightman ötlete útján, sikeresen realizálódott a sorozat. 1963-ban, az ITF útjára indította a Federation Cup-ot, ami minden nemzet számára nyitott volt, nem csak az Egyesült Államoknak és Nagy Britanniának. A verseny helyszínei évente változnak, időtartama egy hét. Az első viadalt a londoni Queen's Club-ban rendezték, a benevezett 16 ország - köztük Magyarország – részvételével.

Az első kiírást a Darlene Hard, Billie Jean King, Margaret Smith, Lesley Turner összetételű amerikai csapat nyerte az ausztrálok ellen. Ez a két ország egyébként is meghatározó szerepet töltött be a sorozatban, hiszen az amerikaiak 26-szor játszottak döntőt, melyekből 17-et megnyertek, míg az ausztráloknál ez a mutató 17/7.

A sorozat legfiatalabb játékosa a görög Denide Panagopoulou volt, aki még nem volt 13 éves amikor már hazája válogatottjában szerephez jutott. Éles ellenpéldája a bermudai Gill Butterfield, aki már jócskán elmúlt 52 éves, amikor még FED Kupa meccset játszott.

A FED Kupában a legtöbb meccset a spanyol Arantxa Sanchet Vicario játszotta, ő pontosan 10 találkozón szerepelt, és a legtöbb győzelem is az ő nevéhez köthető, összesen 72-szer hagyta el győztesen a pályát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-tenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr912631772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása