MOL csapat Tenisz Blog

Babos Csaba: Az újabb győzelem jól mutatja, valamit tud ebből a műfajból

2014.04.23. 09:23 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

timi_adidas.jpgBabos Tímea újabb hatalmas sikert ért el, miután a tajvani Hao Csing-csan oldalán megnyerte a 250.000 dollár összdíjazású, Kuala Lumpur-i női kemény pályás tenisztorna párosversenyét. A magyar klasszis ezzel idei második, pályafutása során a kilencedik tornagyőzelmét szerezte meg.

Timi már korábban is bizonyította, hogy igazi páros specialista, hiszen csak idén négyszer jutott döntőbe, melyek közül Sydneyben a cseh Safarovával és most tajvani társával diadalmaskodott.

„Örülök az újabb sikernek, hiszen legalább a hatodik párral nyert versenyt, ami jól mutatja kvalitását, hogy valamit tud ebből a műfajból. Ugyanakkor az egyes gyengébb szereplés rányomja a bélyegét az egész heti hangulatára. Megint egy megnyert meccs volt, ami kicsúszott a kezéből. Úgy gondolom ez továbbra is elsősorban az önbizalomhiánnyal magyarázható, hogy a győzelem küszöbén elbizonytalankodik” – mondta Timi édesapja és edzője Babos Csaba a cseh Pliskova ellen elbukott első fordulós találkozóról.  

Timinek idén párosban több kiemelkedő sikere is volt. Ide tartozik többek között a Sydney-i döntő, melyben Safarovával a nagy esélyes olasz Erani, Vinci olasz kettőst verték, de a legyőzöttek oldalán volt már idén Mladenovic és Srebotnik is. Egy biztos, Timihez hasonló sikerei csak Temesvári Andreának voltak, aki nyolc páros tornagyőzelmet tudott felmutatni pályafutása során.

„Elsősorban az egyéni versenyek lennének a fontosak, de be kell látni, jó, ha párosban is vannak sikerei. Ez alapvetően a versenyprogramját is befolyásolja, de e közeljövőben kisebb versenyeken indul és csak egyesben” – mondta Babos apuka, aki elárulta, így a páros ranglistán lehet, hogy hátrébb csúszik, de egyesben előrébb léphet.

Csaba tisztában van vele, hogy ezek a versenyek árnyalattal gyengébbek lesznek, de az ezeken várható sikerek a nagyobb versenyeken is előnyére válhatnak Timinek. A világranglistán jelenleg legmagasabban jegyzett magyar teniszező jelenleg Dél-Koreában indul, majd Japánban lép pályára. Onnan Magyarország felé veszi az irányt, és a Roland Garrosig kisebb európai versenyeken indul. 

Babos Tímea új impulzusokat kapott új edzőjétől

2014.04.16. 08:03 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

timi_adidas.jpgBabos Tímea jelenleg a 250 000 dollár összdíjazású Kuala Lumpur-i WTA-tenisztornán szerepel ahol egyesben az első fordulóban kikapott a cseh Kristyna Pliskovától, ám párosban még ott a javítási lehetőség.  A jelenlegi legmagasabban jegyzett magyar teniszező február óta Thomas Drouet felügyelete alatt dolgozik, és Babos szerint minden szempontból jól alakul a közös munka.  

Az elmúlt hónapokban jelentős változások történtek Timi „teniszéletében”, hiszen a jelenlegi világranglistán legmagasabban jegyzett magyar klasszis rövid idő alatt kétszer is edzőt váltott. Előbb Barátosi Leventével szűnt meg a munkakapcsolat, de mint Timi, és édesapja Babos Csaba is elmondta, a baráti viszony megmaradt.

„Levivel nagyon jó volt a kapcsolatunk, hiszen négy évig dolgoztunk együtt. Lehet a végére kicsit elfáradtunk, mindenesetre sokat köszönhetek neki” – mondta Timi a korábbi kiváló edzőjéről. Barátosival kapcsolatban Timi édesapja még korábban elmondta, semmi gond nem volt és nincs is vele, egyszerűen gyermekei miatt többet nem tudott vállalni az utazásokból, de a munkakapcsolatuk megmaradt

Az év elején Nikola Andjelics volt a felelős a szakmai munkáért, majd hozzá csatlakozott februárban Thomas Drouet, aki többek között Marion Bartolit segítette élete első Grand Slam győzelméhez.

„Nikolának kondiban nagyon sokat köszönhetek, hiszen az erőnlétem sokat javult mellette, de el kell ismerni, a teniszben kell neki segítség. Véletlen, sorsszerű lehetőség volt számomra, hogy Thomassal elkezdhettem a közös munkát. Úgy gondolom, bőven van tapasztalata és pont ezért tudja is az utat, hogy miként tud engem motiválni, hogyan tudja a játékomat fejleszteni ” – mondta Timi a szerb illetve a monacói szakemberről.

Márciusban Andjelics önszántából szállt ki a csapatból, Babos apuka véleménye szerint elképzelhető, hogy nem tudta feldolgozni, hogy Drouet érkezésével már nem egyedül felelős az eredményekért.

Timi mindenesetre nagyon bízik a Drouet-val elkezdett munkában. Elmondta, nagyon sokat jelent számára, hogy a szakember hisz benne, ezzel pedig sok erőt tud adni számára. Azt ugyanis a 21 esztendős klasszis is elismerte, az elmúlt időszakban elszenvedett vereségek után kevés önbizalommal rendelkezik.

„Eredményt azonnal nem lehet elvárni, sokat dolgozunk az új edzővel, hogy minél előbb, minél jobb legyen a játékom. Összességében az edzéseit és a vele járó változásokat nagyon pozitívnak értékelem. Úgy érzem ez a jó irány az alapot letenni, az új utat megtalálni, hogy a jövőben minél sikeresebb legyek” – mondta Timi még elutazása előtt. 

(Fotó:babostimea.hu)

Babos Timi: A páros egy nagyon nagy szerencsefaktorú játék

2014.04.11. 12:39 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

timike.jpgBabos Tímea közel kéthónapnyi távollét után itthon töltött pár napot. Rá is fért a pihenés, hiszen az elmúlt időszakban számos versenyen vett részt egyéniben és párosban is. Legutolsó tornáján Monterreyben, egyéniben a második fordulóig jutott, párosban viszont a döntőig menetelt a fehérorosz Olga Govorcova oldalán.

„Jól érzem magam, csak kicsit fáradtan, elég hosszú volt az út, két nap kellett, hogy hazaérjek. Monterreyben az elmúlt évekhez hasonlóan nagyon jól éreztem magam, annak ellenére is, hogy az idei évben új helyszínen rendezték a versenyt, és a díjazásnak köszönhetően a hangulata is megváltozott” – mondta Timi a mexikói viadalról, ahol két éve egyéniben, tavaly pedig párosban diadalmaskodott.

„Jó volt ismét a mexikói barátaimmal találkozni, úgy gondolom egy nagyon jó meccset játszottam Kimikóval, és párosban is sikerült a döntőig menetelni. Mindezt javuló játékkal, így összességében elégedett vagyok” – mondta a jelenlegi világranglistán legelőkelőbb helyén szereplő magyar klasszis.

Timi egyesben attól a Date-Krumm Kimiko-tól kapott ki nagy csatában, akivel tavaly párosban megnyerte a tornát. A páros elődöntőjében is találkoztak volna, de ellenfelük - a 43 éves japán hölgy kimerültségre hivatkozva - feladta a mérkőzést.

Timi idén Govorcovával indult, és elárulta, jól érezte magát a fehérorosz lánnyal, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy lehet közös jövője a párosuknak. A mexikói szereplés jó alap lehet a közös munkára, annak ellenére is, hogy a finálét nagy csatában - a döntő szettben 11-9-re – elveszítették a harmadik helyen kiemelt Darija Jurak, Megan Moulton-Levy horvát, amerikai páros ellen.

„Ez a páros kérdés nagyon mocsok dolog tud lenni, egy nagyon nagy szerencsefaktorú játék. Ilyen esetekben nagyon bosszantó, ha ilyen minimális különbséggel kap ki az ember. Sokszor egy balszerencsés pont el tudja dönteni a meccs sorsát. Az első szettben breaklabdánk volt, ha azt a pontot megnyerjük, az egész meccs másképp alakul. De a végén is csak centiken múlott, hogy 9-6 helyett nem 8-7 lett, onnan pedig már egész más végjáték is kialakulhatott volna” – összegezte Timi az elveszített finálé tanulságait. 

A magyar teniszező a jövő héten már Kuala Lumpurban szerepel, majd két Challenger tornán vesz részt Dél-Koreában és Japánban. Ezután visszatér Európába, ahol május elején már a Roland Garroson lép pályára. Timi elmondta, bízik benne, hogy addigra az önbizalma is visszatér, hiszen az egyes szereplésével ő sem volt elégedett. Az elmúlt időszakban nagyon sok meccset játszott, edzőcserén is átment, de bízik benne, hogy ezek mind jó irányba befolyásolják a további szereplését.

Babos Csaba szerint lányának nagyobb önbizalomra van szüksége

2014.04.05. 11:35 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

timi_adidas.jpgBabos Tímea jelenleg pályafutása eddigi legnagyobb sikereinek helyszínén Monterreyben szerepel. Timi 2012-ben egyesben, 2013-ban pedig párosban diadalmaskodott a mexikói városban. Ezúttal csak a tavalyi sikerét lesz alkalma megismételni, egyesben ugyanis búcsúzott az 500 000 dolláros verseny második fordulójában.

Az eset érdekessége, hogy a magyar teniszezőt az a japán Date-Krumm Kimiko verte közel két és félórás csatában, akivel tavaly a párosban a legjobbnak bizonyult. Ezúttal a fehérorosz Olga Govorcova a párja, és mint első helyen kiemelt kettős, magabiztos játékkal jutottak az elődöntőbe, ahol a „változatosság kedvéért” a 4. helyen kiemelt a Date-Krumm Kimiko-Karolina Pliskova kettős lesz az ellenfelük.

„A páros jó szereplése ellenére sem vagyok elégedett. Az egyest is meg kellett volna nyerni. Ehhez megvoltak a sanszok az első szettben, de sajnos az elmúlt versenyekhez hasonlóan nem volt jó – mindössze huszonöt százalékos volt - a breaklabdák kihasználtsága” – értékelte a maga megszokott őszinteségével Timi teljesítményét édesapja és edzője Babos Csaba.

A szakember úgy véli, kicsit jobb összpontosítással két szettben meg lehetett volna a Kimiko elleni meccs. „Kellene pár sikeresebb összecsapás, pár sikeresebb torna, amivel nőne az önbizalma. Ha lennének ilyenek, bátrabban, „gátlástalanabbul” játszana. Ezúttal is a kelleténél óvatosabban játszotta meg a fontos labdákat” – mondta Csaba.

Véleménye szerint Timi játékát a „ne hibázzak, ne rontsam el” stílus jellemzi, pedig annak kellene a fejében lenni, hogy miként nyerje meg a labdameneteket. „Úgy kellene odaállnia, hogy meg akarom nyerni, nem pedig úgy, hogy nem akarom elhibázni. Egy jó formában lévő játékos nem rontja el ezeket a lehetőségeket” – mondta az édesapa.

Úgy ítéli meg, az egyes gyengébb szereplés ellenére a párosban idén is benne lehet a nagy eredmény. Ezt annak ellenére is tartja, hogy a sorsolásuk nem volt túl kellemes. Az első fordulóban ugyanis a Kristina Mladenovic, Alekszandra Panova francia, orosz kettőst kapták, míg az elődöntőben jönnek Kimikóék.

„Az első körben is megszenvedtek a továbbjutásért, hiszen a döntő szettet 13-11-re nyerték, és szerintem a Kimikóék elleni meccs sem lesz egy leányálom. Ugyanakkor a párosnak más lélektana van, más gondolkodás, és más taktika kell hozzá, hiszen ott van valaki, aki kijavíthatja a hibádat” – mondta Csaba a páros esélyeiről.

Bízik benne, hogy sikerül maradandót alkotnia Timinek harmadszor is Monterreyben, mert az elmúlt időszakban a párválasztás sem sikerült túl jól. Ugyanis az elmúlt hónapokban Gajdosova és a korábbi világelső Jankovics is akkor került Timi mellé, amikor éppen leszállóágban voltak. Ezért is lenne jó egy Govorcovával elért tornagyőzelem.

Babos Csaba: Győzelmek kellenek, hogy Timi önbizalma visszajöjjön

2014.03.31. 11:15 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

timike.jpgBabos Tímea az elmúlt héten még Miamiban szerepelt az 5 427 105 dolláros Sony Openen, a héten pedig már a számára oly kellemes emlékeket idéző Monterreyben lép pályára. Két éve az egyest, tavaly pedig a párost nyerte meg a mexikói versenyen, ahol idén remélhetőleg folytatódik a sikersorozat.  

„Timi bizakodva várja a tornát, noha el kell ismerni, egyelőre nincs élete formájában. Az biztos, hogy a Monterrey-i sikerei inkább feldobják, ami viszont nyomaszthatja, hogy sorozatban elsőkörös vereségeket szenved, és most a páros sem működik úgy, mint korábban” – mondta kendőzetlen őszinteséggel Babos Csaba, Timi édesapja és edzője.

Az elmúlt időszakban, Timi párosban egyre jobb eredményeket ért el, idén azonban ez sem megy igazán. „A partnerek éppen olyan passzban voltak amilyenben. Gajdosova mélyen tudása alatt játszott, amit az is bizonyít, hogy egyesben a selejtező első körében búcsúzott, és ezúttal a korábbi világranglista vezető Jankovics se volt túl jó. Természetesen Timinek is megvan a maga része ezekben a vereségekben” – mondta Csaba, akit azért lepett meg a gyengébb szereplés, mert január végén Párizsban ő volt Timivel, és úgy ítélte meg, teljesen rendben volt a játéka.

„Valószínűleg nem Monterreyben jön ki a gödörből, hiszen a tavalyihoz képest dupla díjazású a torna, ennek köszönhetően erősebb a mezőny is. Győzelmekre lenne szüksége, hogy az önbizalma visszajöjjön. Ugyanakkor tudjuk jól, időre van szüksége, hogy az új edző munkája érződjön” – mondta Babos Csaba.

Ugyanakkor elkeseredni sem szabad, hiszen Monterrey után Kuala Lumpurban szerepel Timi, majd Szöulban egy 50 000 dolláros, míg Japánban egy 75 000 dolláros versenyen indul. „Azt várom, hogy ezeken a tornákon jól is játsszon és meccseket nyerjen. Ha több meccsel érkezik oda egy-egy nagyobb versenyre az önbizalma is rendben lesz” – mondta Babos apuka arról, miként indulhat el Timi ismét felfelé.

A kiváló szakember az elmúlt időszakban már nem utazik Timivel, legutóbb Dél-Afrikában a roppant fiatal és tehetséges Gálfi Dalmával szerepelt versenyen. Mint elmondta, az időjárás nem volt túl kegyes hozzájuk, sokat esett az eső, nehezen tervezhető volt a program. Ennek ellenére tanítványa jól szerepelt, hiszen két elődöntőt is vívhatott párosban.

Timivel kapcsolatban elmondta, újabb változás volt a szakmai stábban, hiszen Nikola Andjelics már nem dolgozik velük. „Nikola önszántából szállt ki, kilépett a teamből, aminek nem örülök, jobb szerettem volna, ha marad. Az okokat egyelőre nem tudom, elképzelhető, hogy nem tudta feldolgozni, hogy a francia Thomas Drouet érkezésével már nem egyedül felelős Timi eredményeiért. Ez persze nem biztos, hiszen nem látok bele annyira a kinti dolgokba” – mondta Csaba.

"Ha az egyiket hallgatom, igaza van, ha a másikat annak is. Timi mentalitása és Nikola szerb mentalitása nem fért meg egymás mellett, valamiért nem jöttek ki hárman egymással. Az biztos, hogy Timi kulcsszereplő a háromszereplős játékban” – mondta Babos apuka.

Elárulta, ha Timi hazaér a tengerentúlról, és jönnek az európai versenyek, próbálnak mielőbb megoldást találni, hogy ne legyen gond a szakmai munkával. Jelenleg is tárgyalásban vannak egy erőnléti edzővel, és bíznak benne, mihamarabb megoldódik a problémájuk.